Bevatten HAVENS Konijnenvoeders ook GMO-Grondstoffen?

"GMO" staat voor de afkorting ‘genetisch gemodificeerde organismen'. Genetische modificatie is een techniek waarbij individuele genen gekopieerd en/of overgebracht kunnen worden van het ene organisme naar een ander. Hierdoor verandert de genetische inhoud waardoor het organisme bepaalde eigenschappen verkrijgt of kwijtraakt.

Organismen die genetisch gemodificeerd zijn, worden ook vaak beschreven als genetisch verbeterd (GI = genetically improved). Op dit moment zijn GMO-gewassen (zoals genetisch gemodificeerde soyabonen of genetisch gemodificeerde mais) bijvoorbeeld gewassen die herbicide tolerant zijn. Dat betekent in de praktijk dat bij de teelt van deze gewassen (bijvoorbeeld soya of mais, maar ook prei, uien of andere groenten) minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De teelt is daardoor goedkoper en minder belastend voor het milieu.

Met name hierdoor bestaan de soya- en maisoogsten in de Verenigde Staten al voor het overgrote deel uit GMO-soya en GMO-mais en zijn deze nu ook in Europa officieel toegelaten. De verwachting is dat binnen een aantal jaren in Europa de meeste soya- en mais-produkten van GMO-origine zijn. Omdat conform de nieuwe europese etiketeringsvoorschriften uitdrukkelijk vermeld moet worden wanneer een produkt géén GMO-grondstoffen bevat, en omdat deze garantie (zie hierboven) bijna niet te geven is, wordt op de nieuwe HAVENS etiketten standaard vermeld wanneer een artikel ingredienten kan bevatten verkregen uit genetisch gemodificeerde soya en/of mais. Uitsluitend wanneer dit niet vermeld is, kunt U ervan uitgaan dat het betreffende produkt gegarandeerd géén GMO-ingredienten bevat.

Genetische modificatie is maatschappelijk omstreden. Op internet zijn vele discussiefora te vinden; kijk bijvoorbeeld eens op de site van de Universiteit Wageningen en zoek op GMO.